Nie od dziś wiadomo, że 1000 pierwszych dni życia są kluczowe dla prawidłowego rozwoju dziecka. Odpowiednio zbilansowana, różnorodna, pełnowartościowa dieta jest jednym z najważniejszych elementów wspomagających ów rozwój.
Skąd jednak mieć pewność, że serwowane produkty są na pewno odpowiednie i bezpieczne dla naszego dziecka?
Czy można ustrzec się przed podaniem żywności z wysoką zawartością zanieczyszczeń?
I jak to w końcu jest z produktami „eko?”
Ale od początku 😊
Bezpieczeństwo żywności - co to właściwie jest?
Zgodnie z definicją Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) bezpieczeństwo żywności odnosi się do zapewnienia, że żywność nie spowoduje szkody dla konsumenta gdy jest przygotowywana i/lub spożywana zgodnie z przeznaczeniem. W praktyce oznacza to, że produkty dopuszczone do obrotu muszą spełniać wszystkie normy określone unijnymi aktami prawnymi.
Niemowlęta i małe dzieci są szczególnie narażone na działanie różnych, potencjalnie groźnych substancji, ze względu na wciąż nie do końca rozwinięty układ odpornościowy. Organizm dziecka zdecydowanie szybciej wchłania szkodliwe związki zawarte w pożywieniu, a jego wątroba i nerki nie radzą sobie tak dobrze z toksynami jak u dorosłych. Obecność znacznej ilości zanieczyszczeń w żywności może nie tylko skutkować tymczasowym pogorszeniem zdrowia dziecka, ale również być pośrednią przyczyną różnych chorób w dalszych etapach życia.
Z tego powodu żywność dedykowana niemowlętom i małym dzieciom musi spełniać często znacznie bardziej rygorystyczne normy dotyczące zanieczyszczeń niż żywność ogólnego spożycia.
Zanieczyszczenia w żywności
.Wyróżniamy trzy główne kategorie zanieczyszczeń występujących w żywności:
- chemiczne
- biologiczne
- fizyczne
Do pierwszej grupy zaliczamy szkodliwe dla zdrowia metale ciężkie, takie jak rtęć czy ołów, ale również pestycydy czy azotany. Niektóre z nich w nadmiarze mogą działać kancerogennie (czyli rakotwórczo) oraz prowadzić do uszkodzeń układu nerwowego.
Zanieczyszczenia biologiczne to z kolei mikroorganizmy, w tym bakterie, wirusy oraz mikotoksyny. Te ostatnie są szczególnie niebezpieczne ze względu na wysoką toksyczność. Ich obecność w żywności powyżej ustalonych norm może prowadzić do silnych zatruć pokarmowych.
Normy dla mikotoksyn w żywności przeznaczonej dla dzieci są do 20 razy bardziej restrykcyjne, niż w przypadku produktów przeznaczonych do ogólnego spożycia.
Zanieczyszczenia fizyczne to wszystkie ciała obce, które nie powinny znaleźć się w produkcie. Zaliczamy do nich fragmenty drewna, rozbite szkło lub piasek z niedokładnie umytych surowców. Dzięki nowoczesnym technikom kontroli, zanieczyszczenie fizyczne (na całe szczęście) zdarzają się niezwykle rzadko.
Co zatem robić, by żywność dla dziecka była bezpieczna?
Wybierając żywność dla malucha, zwracaj uwagę na jej jakość, świeżość i źródło.
Przykładem produktów, które należą do bezpiecznych, są te z oznaczeniem wieku na opakowaniu. Szukaj napisów takich jak "po 6. miesiącu życia" czy "dla dzieci po 6. miesiącu życia". Omawiane produkty muszą spełniać określone prawem normy, które są naprawdę rygorystyczne.
Zadbaj o higienę przygotowywanych posiłków. Pod żadnym pozorem nie podawaj dziecku starych oraz nadgniłych produktów. Nie zapominaj również o dokładnym myciu warzyw i owoców.
Po trzecie, wybieraj artykuły spożywcze dobrej jakości, z naturalnym i krótkim składem. Zwracaj też uwagę na certyfikaty potwierdzające jakość produktu. Kieruj się zasadą, że im bardziej naturalny skład na etykiecie, tym lepiej.
A co z żywnością ekologiczną?
Żywność ekologiczna to produkty roślinne i zwierzęce, pochodzące z kontrolowanych upraw, hodowane w sposób bezpieczny dla środowiska, bez użycia sztucznych środków ochrony roślin takich jak pestycydy, a zwierzętom zapewnia się odpowiednie warunki bytowe.
W praktyce może się to przekładać na większą wartość odżywczą, ale też wyższą cenę. Żywność ekologiczną często kojarzymy również z warzywami i owocami z domowego ogródka, jednak samemu ciężko określić bezpieczeństwo tych produktów pod kątem zanieczyszczeń.
Warto zatem serwować dziecku produkty z zielonym listkiem?
Oczywiście, jeśli masz pewność, że to co podajesz jest odpowiednio przebadane. Jeśli nie, możesz wybrać żywność ekologiczną ze wspominanym oznaczeniem wieku na opakowaniu 😊
Ciekawi Cię temat bezpieczeństwa żywności w 1000 pierwszych dniach życia swojego dziecka?
Zachęcam Cię tam do przeczytania Raportu dotyczącego bezpieczeństwa żywności i potrzeb żywieniowych małych dzieci i niemowląt - tutaj link.
Po więcej interesujących treści zapraszam Cię na mojego Facebooka i Instagrama.
A jeśli chcesz poszerzyć swoją wiedzę o żywieniu dzieci, gorąco zachęcam Cię do zapoznania się z kilkoma innymi wpisami na blogu!
[Płatna współpraca] 1000pierwszychdni
#Raport1000pierwszych dni
#BezpieczeństwoŻywności
#ŚwiadomeŻywienie
#1000PierwszychDni
#FundacjaNutricia