Jak przestać marnować żywność?

27 czerwca 2022
W kwietniu tego roku, w ramach akcji "Nie marnuję" na miejskich targowiskach, miałam przyjemność spotkać się ze wspaniałymi ludźmi i przekazać część swojej wiedzy oraz kilka praktycznych wskazówek, jak gotować, żeby nie marnować żywności.

Czy wiesz, że co roku do kosza trafia prawie 1/3 produkowanej żywności na świecie?
W Polsce wynik ten wcale nie jest mniejszy, bo średnio marnujemy około 5 milionów ton produktów żywnościowych. To naprawdę sporo! Jak zatem przestać marnować żywność?

Warszawa, jako pierwsze miasto w Polsce, już w zeszłym roku rozpoczęła walkę z problemem, tworząc pilotażowy projekt, którego głównym celem było i jest ograniczenie marnowania żywności w różnych obszarach życia społecznego, również na miejskich targowiskach.

Tegoroczna edycja...

... której mam zaszczyt być częścią!

W kwietniu tego roku, w ramach akcji "Nie marnuję" na miejskich targowiskach, miałam przyjemność spotkać się ze wspaniałymi ludźmi i przekazać część swojej wiedzy oraz kilka praktycznych wskazówek, jak gotować, żeby nie marnować. Cieszę się, że Warszawa podjęła rękawicę i rozpoczęła projekty, dzięki którym jako cała społeczność możemy przyczynić się do stworzenia zrównoważonej polityki żywieniowej. Zrównoważonej, czyli takiej, w której jedzenie nie jest wyrzucane do kosza, a my jako konsumenci podejmujemy świadome decyzje żywieniowe 😊.

Podczas cyklu kwietniowych spotkań mogliście mnie znaleźć i porozmawiać w ośmiu miejscach na mapie Warszawy, a było to między innymi Targowisko Zieleniak, Ryneczek Poraje, Hale Mirowskie oraz Centrum Handlowe "Szembak".
W trakcie rozmów padło wiele pytań, choć jedno powtarzało się nad wyraz często:

"Co zrobić z resztkami warzyw i owoców, żeby przestać marnować żywność?"

Jest naprawdę wiele sposobów!

Z resztek można:

  • przygotować sałatkę
  • zapiekankę - u mnie w domu mówiło się na taki twór "zapiekanka na winie", bo to co się nawinęło pod rękę, trafiało do zapiekanki 😋
  • bulion warzywny
  • sos warzywny do makaronu
  • koktajl warzywno-owocowy
  • budyń - z pietruszki i zmiksowanego banana wychodzi naprawdę pyszny 😍
  • pasty do kanapek
  • kotlety roślinne
    ... i wiele, wiele więcej 😊.

W czasie spotkań na targowiskach nie zabrakło również praktyki!
Razem z szefem kuchni Anną Klajmon przyrządziłyśmy kilka przepysznych potraw, pokazując tym samym jak skutecznie wykorzystać pozornie nieprzydatne już warzywa i owoce.

A później była najprzyjemniejsza część - wspólne jedzenie! 😊

Poprzednia edycja

W 2021 roku, w ciągu 19 dni akcji na warszawskich bazarkach i targowiskach uratowano przed wyrzuceniem prawie 3 tony warzyw i owoców. Najwięcej, bo prawie 2 tony owych produktów, zebrano na Targowisku Wolumen. Hale Mirowskie przekazały łącznie około 500 kilogramów, zaś targowisko na Bemowie 240 kilogramów owoców i warzyw.
W tym roku powtórzono inicjatywę, jednak na wynik musimy jeszcze chwilę poczekać 😊.

Jakie produkty trafiały do koszy wolontariuszy?

Były to między innymi ziemniaki, dynia, jabłka, cukinia, pomidory, śliwki, ogórki, pietruszka i marchew. Padały również swego rodzaju rekordy - jednego dnia udało się zebrać 78 kilogramów pomidorów, innego 80 kilogramów śliwek. Były również momenty, w których ratowano 20 pęczków świeżego jarmużu.

Co zrobić z taką ilością żywności?

Podzielić się z potrzebującymi! 😊

Wszystkie zebrane produkty posegregowano, a następnie przekazano warszawskim organizacjom pożytku publicznego, pomagającym ludziom potrzebującym i w kryzysie bezdomności. Warzywa i owoce trafiły m.in. do Stowarzyszenia Otwarte Drzwi, Centrum Pomocy Bliźniemu czy Fundacji Radość.

Akcja wciąż trwa!

Pamiętaj, że to właśnie Ty możesz codziennie zmieniać świat na lepsze i postawić na życie zero waste 😊 Ograniczenie marnowania żywności ma realny, pozytywny wpływ na środowisko, emisję gazów cieplarnianych, zużycie wody, a także na zmiany klimatyczne.

Zainteresował Cię temat? Chcesz się dowiedzieć wiedzieć?
Koniecznie śledź moje social media! Znajdziesz mnie na Instagramie i Facebooku.

Zajrzyj również do poprzednich wpisów:

Nie zapomnij obejrzeć foto relacji 👇👇👇

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram