Czy wiesz, że co roku do kosza trafia prawie 1/3 produkowanej żywności na świecie?
W Polsce wynik ten wcale nie jest mniejszy, bo średnio marnujemy około 5 milionów ton produktów żywnościowych. To naprawdę sporo! Jak zatem przestać marnować żywność?
Warszawa, jako pierwsze miasto w Polsce, już w zeszłym roku rozpoczęła walkę z problemem, tworząc pilotażowy projekt, którego głównym celem było i jest ograniczenie marnowania żywności w różnych obszarach życia społecznego, również na miejskich targowiskach.
Tegoroczna edycja...
... której mam zaszczyt być częścią!
W kwietniu tego roku, w ramach akcji "Nie marnuję" na miejskich targowiskach, miałam przyjemność spotkać się ze wspaniałymi ludźmi i przekazać część swojej wiedzy oraz kilka praktycznych wskazówek, jak gotować, żeby nie marnować. Cieszę się, że Warszawa podjęła rękawicę i rozpoczęła projekty, dzięki którym jako cała społeczność możemy przyczynić się do stworzenia zrównoważonej polityki żywieniowej. Zrównoważonej, czyli takiej, w której jedzenie nie jest wyrzucane do kosza, a my jako konsumenci podejmujemy świadome decyzje żywieniowe 😊.

Podczas cyklu kwietniowych spotkań mogliście mnie znaleźć i porozmawiać w ośmiu miejscach na mapie Warszawy, a było to między innymi Targowisko Zieleniak, Ryneczek Poraje, Hale Mirowskie oraz Centrum Handlowe "Szembak".
W trakcie rozmów padło wiele pytań, choć jedno powtarzało się nad wyraz często:
"Co zrobić z resztkami warzyw i owoców, żeby przestać marnować żywność?"
Jest naprawdę wiele sposobów!
Z resztek można:
- przygotować sałatkę
- zapiekankę - u mnie w domu mówiło się na taki twór "zapiekanka na winie", bo to co się nawinęło pod rękę, trafiało do zapiekanki 😋
- bulion warzywny
- sos warzywny do makaronu
- koktajl warzywno-owocowy
- budyń - z pietruszki i zmiksowanego banana wychodzi naprawdę pyszny 😍
- pasty do kanapek
- kotlety roślinne
... i wiele, wiele więcej 😊.
W czasie spotkań na targowiskach nie zabrakło również praktyki!
Razem z szefem kuchni Anną Klajmon przyrządziłyśmy kilka przepysznych potraw, pokazując tym samym jak skutecznie wykorzystać pozornie nieprzydatne już warzywa i owoce.

A później była najprzyjemniejsza część - wspólne jedzenie! 😊

Poprzednia edycja
W 2021 roku, w ciągu 19 dni akcji na warszawskich bazarkach i targowiskach uratowano przed wyrzuceniem prawie 3 tony warzyw i owoców. Najwięcej, bo prawie 2 tony owych produktów, zebrano na Targowisku Wolumen. Hale Mirowskie przekazały łącznie około 500 kilogramów, zaś targowisko na Bemowie 240 kilogramów owoców i warzyw.
W tym roku powtórzono inicjatywę, jednak na wynik musimy jeszcze chwilę poczekać 😊.
Jakie produkty trafiały do koszy wolontariuszy?
Były to między innymi ziemniaki, dynia, jabłka, cukinia, pomidory, śliwki, ogórki, pietruszka i marchew. Padały również swego rodzaju rekordy - jednego dnia udało się zebrać 78 kilogramów pomidorów, innego 80 kilogramów śliwek. Były również momenty, w których ratowano 20 pęczków świeżego jarmużu.
Co zrobić z taką ilością żywności?
Podzielić się z potrzebującymi! 😊
Wszystkie zebrane produkty posegregowano, a następnie przekazano warszawskim organizacjom pożytku publicznego, pomagającym ludziom potrzebującym i w kryzysie bezdomności. Warzywa i owoce trafiły m.in. do Stowarzyszenia Otwarte Drzwi, Centrum Pomocy Bliźniemu czy Fundacji Radość.
Akcja wciąż trwa!
Pamiętaj, że to właśnie Ty możesz codziennie zmieniać świat na lepsze i postawić na życie zero waste 😊 Ograniczenie marnowania żywności ma realny, pozytywny wpływ na środowisko, emisję gazów cieplarnianych, zużycie wody, a także na zmiany klimatyczne.
Zainteresował Cię temat? Chcesz się dowiedzieć wiedzieć?
Koniecznie śledź moje social media! Znajdziesz mnie na Instagramie i Facebooku.
Zajrzyj również do poprzednich wpisów:
Nie zapomnij obejrzeć foto relacji 👇👇👇