Jajko jest jednym z bardziej wartościowych produktów odżywczych.
To nie tylko świetne źródło pełnowartościowego białka, ale również skarbnica witamin i składników mineralnych. W jajku znajdziesz m.in. witaminę A,
witaminę B12, kwas foliowy i żelazo. Oprócz tego, białka jaja posiadają wzorcowy skład aminokwasów egzogennych, czyli tych, których nasz organizm potrzebuje
do prawidłowego funkcjonowania, ale nie potrafi sobie ich sam wyprodukować. Jajka w diecie dziecka mogą być zatem skarbnicą cennych składników odżywczych!
Ale jajko jajku nierówne 😉 Zatem które jajko wybrać, kiedy zacząć je podawać dziecku i jak to w końcu jest z tą alergią?
Pochodzenie jajka ma znaczenie!
Wartości odżywcze jajka zależą w dużej mierze od rasy, sposobu odżywiania
i hodowli kury. Wniosek nasuwa się sam – im szczęśliwsza kura, tym lepsze jajko 😊. Warto zatem wybierać jaja oznaczone cyfrą 0 – chów ekologiczny
lub 1 – chów wolno wybiegowy. Numery 2 – chów ściółkowy – oraz 3- chów klatkowy, lepiej omijać szerokim łukiem. Jeśli zatem chcemy, aby jajka w diecie dziecka dostarczały jak najwięcej wartościowych składników, wybierajmy
te o numerach 0 i 1.
Rozszerzanie diety a jajko
Jajka w diecie dziecka możesz podawać już od 6 miesiąca życia malucha. Pamiętaj jednak, aby pierwsze jajko było porządnie ugotowane – nie krócej
niż 10-15 min. Będziesz mieć wtedy pewność, że nie podasz dziecku surowego jajka. Tak długa obróbka termiczna ma również swoje wytłumaczenie w nauce. Badania pokazują, że im dłuższe gotowanie jaja, tym mniejszy jest jego potencjał alergizujący.
Na początku przygody z rozszerzaniem diety warto podawać 1-2 jajka tygodniowo.
W dalszym okresie rozwoju można próbować różnych form posiłków z jajkiem w roli głównej. Pamiętaj, aby wciąż dbać o całkowite ścięcie jajka – zarówno białka jak i żółtka.
Alergia na jajka – zgroza rodziców
Alergie na białka jaj – bo to one najczęściej alergizują – diagnozuje się zazwyczaj u dzieci do 2. roku życia. I tu dobra informacja: zdecydowana większość maluchów z tego wyrasta! 😊 No dobrze, ale przytrafiło się, co teraz zrobić…
Po pierwsze: nie panikować!
W obecnym świecie alergia na jajka to nie koniec świata 😉
Reakcja alergiczna po zjedzeniu jajka występuję zazwyczaj dość szybko i często są to:
- ulewania
- ból brzucha
- pokrzywka lub wysypka na skórze
- rumień wokół ust
Jeśli u naszej pociechy stwierdzono alergie na jaja (musi to zrobić lekarz), produkt ten należy wykluczyć na jakiś czas z diety dziecka. Jaja znajdują się w wielu artykułach spożywczych, również pod postacią sproszkowanych jaj, dlatego czytaj dokładnie składy. W wypiekach jajko możesz zastąpić bananem, siemieniem lnianym lub mąką kukurydzianą z dodatkiem wody.
Pamiętaj, że opóźnianie wprowadzenia jaj do diety dziecka nie zmniejsza ryzyka wystąpienia alergii 😉!
Zajrzyj również na mojego Instagrama, gdzie w pigułce zebrałam wszystkie informacje o jajkach w diecie dziecka 😊