Co kryje się w posiłkach w słoiczkach dla dzieci?

14 listopada 2022
Rozszerzając dietę, rodzice często zastanawiają się, jaki produkt podać jako pierwszy i w jakiej formie (pamiętając oczywiście zasadę, że wprowadzanie nowych produktów rozpoczynamy od warzyw, następnie owoców, a potem np. […]

Rozszerzając dietę, rodzice często zastanawiają się, jaki produkt podać jako pierwszy i w jakiej formie (pamiętając oczywiście zasadę, że wprowadzanie nowych produktów rozpoczynamy od warzyw, następnie owoców, a potem np. kaszek). Niektórzy wybierają domowe puree z ugotowanej marchewki, inni decydują się na gotowanego buraka, a jeszcze inni stawiają na dania dla niemowląt ze słoiczków.

Czym kierować się przy wyborze obiadków dla dzieci?
Jakie dodatki mogą znaleźć się w żywności przeznaczonej dla niemowląt, a które są całkowicie zakazane?
Dlaczego tak ważne jest wybieranie produktów dopasowanych do potrzeb dziecka?

To wszystko i jeszcze więcej znajdziesz w dzisiejszym wpisie 👇👇👇

Obiadki w słoiczkach dla niemowląt jako alternatywa dla gotowania w domu

Każdy, kto przechodził przez rozszerzanie diety, zwłaszcza przy użyciu metody BLW, doskonale wie, jak bardzo maluchy potrafią nabrudzić. Sam proces przygotowania chociażby domowego puree z marchwi zajmuje trochę czasu. Najpierw trzeba marchewkę kupić, potem obrać. Pokroić w kawałki, ugotować do miękkości, aż w końcu można zmiksować ją na gładkie puree i podać dziecku. Do tego zazwyczaj nie mamy pewności skąd dokładnie pochodzi wspomniana marchew, gdzie była uprawiana i czy do jej uprawy nie wykorzystano np. potencjalnie niebezpiecznych nawozów. Bo przecież ładny wygląd nie świadczy o tym, że warzywo jest bezpieczne dla dziecka.
A potem już są dwie opcje: albo maluch ładnie zje przygotowany posiłek, albo nie - i to w najlepszym wypadku 😅.
I tu wchodzą gotowe obiadki, przygotowane specjalnie z myślą o najmłodszych.
Ale jak wybrać dobry obiadek w słoiczku? 🤔
Oto kilka zasad, które warto znać:

  • sięgaj po dania przygotowane wyłącznie ze składników naturalnego pochodzenia,
  • jeśli zauważysz w składzie dodatek cukru, lepiej odłóż artykuł z powrotem na półkę (mam na myśli cukier dodany, a nie ten pochodzący np. z owoców).
    W przypadku soli, czytaj uważnie etykiety. Obecność soli w tabeli wartości odżywczej nie zawsze wynika z jej dodatku – najczęściej jest to sól pochodząca z naturalnej obecności sodu w składnikach dania, np. w mięsie. O dodatku soli świadczy jej obecność w liście składników.
  • wybieraj produkty dopasowane do potrzeb Twojego dziecka - żywność przeznaczona dla niemowląt i małych dzieci powinna mieć oznaczenie wieku na opakowaniu,
  • zwróć uwagę na nakrętkę - jeśli jest wypukła i możesz wcisnąć ją palcem do środka, nie kupuj takiego produktu, bo mógł być np. przez kogoś otwarty.

Bezpieczeństwo żywności a produkty dla dzieci

Wiesz już, czym kierować się przy wyborze obiadków dla dzieci, ale skąd możesz mieć pewność, że sięgasz po bezpieczną i sprawdzoną żywność?
Gwarancją jakości i bezpieczeństwa jest wskazanie wieku na opakowaniu (np. po 6 miesiącu) – to ono daje rodzicom pewność, że dany produkt jest przeznaczony dla dzieci i spełnia określne normy jakości i bezpieczeństwa. Kolorowy obrazek czy zwierzątko o tym nie świadczą.
Warto wspomnieć, że normy bezpieczeństwa żywności dla niemowląt i małych dzieci są zdecydowanie bardziej rygorystyczne, w porównaniu do produktów przeznaczonych do ogólnego spożycia.
Przykładowo, jak podaje „RAPORT bezpieczeństwo żywności a potrzeby żywieniowe małych dzieci”[1], dopuszczalny poziom wybranych mikotoksyn* w produktach dedykowanych niemowlętom i małym dzieciom jest 20** razy niższy, niż dla żywności ogólnego spożycia. Tak wymagające przepisy prawne wynikają ze szczególnych potrzeb niemowląt i małych dzieci. Wciąż rozwijający się organizm dziecka zdecydowanie szybciej przyswaja niepożądane substancje obecne w żywności. Z tego względu, małe dzieci są nieporównywalnie bardziej narażone na działanie szkodliwych związków. Wybierając produkty spożywcze z oznaczeniem wieku na opakowaniu masz pewność, że żywność została szczegółowo przebadana pod kątem obecności i poziomu zanieczyszczeń oraz że jest bezpieczna dla Twojego dziecka. Oznaczenie wieku na etykiecie to także pewność, że sięgasz po produkt dopasowany do potrzeb Twojego dziecka na danym etapie jego życia😊 .

Substancje wzbogacające w produktach przeznaczonych dla niemowląt i małych dzieci

Prawo żywnościowe, oprócz szczegółowych norm, określa również jakie inne substancje mogą znaleźć się w żywności dla dzieci. Do tego wąskiego grona należą m.in.:

  • witaminy,
  • składniki mineralne,
  • nukleotydy,
  • pektyny,
  • dwutlenek węgla,
  • kwas mlekowy.

Dodatek witamin, składników mineralnych i nukleotydów ma za zadanie wzbogacić żywność i zwiększyć jej wartość odżywczą. Reszta dozwolonych dodatków spełnia szereg dodatkowych funkcji technologicznych, poprawiając jakość wyrobów, zapobiegając niekorzystnym zmianom barwy, przedłużając termin przydatności do spożycia czy zagęszczając produkt.

Pod względem dozwolonych substancji dodatkowych, żywność dla niemowląt i małych dzieci znacznie różni się od żywności ogólnego spożycia. Do żywności przeznaczonej dla niemowląt i małych dzieci producent nie może dodać m.in.:

  • barwników,
  • konserwantów,
  • glutaminianu sodu,
  • aspartamu,

...i wiele innych.  Ze względów zdrowotnych, warto wybierać produkty dla dzieci bez dodatku cukru, słodzików i soli. Im bardziej naturalny skład, tym lepiej.

Praktyka czyni mistrza

Bezpieczna żywność, dopasowana do potrzeb Twojego dziecka, to nieodzowny element prawidłowego wzrostu i rozwoju młodego organizmu. Wprowadź w życie proste zasady, aby zawsze mieć pewność, że sięgasz po to, co najlepsze:
1. Czytaj etykiety produktów. Sprawdź skład i wybierz najlepiej produkt z oznaczeniem wieku na opakowaniu.
2. Sięgaj po produkty wysokiej jakości, z naturalnym i możliwie prostym składem.
3. Unikaj podawania produktów z nieznanego źródła.

Co myślisz na temat obiadków w słoiczkach dla dzieci? 😊

Koniecznie zajrzyj na mojego Instagrama i Facebooka, gdzie na bieżąco publikuję treści dotyczące żywienia dzieci.
Zobacz również najnowszy Raport o bezpieczeństwie żywności i potrzebach żywieniowych małych dzieci i niemowląt -> link
Zachęcam Cię również do zapoznania się z raportem odnośnie menu dla dzieci w restauracjach - wynik Cię zaskoczy!

Materiał sponsorowany. Wpis powstał przy współpracy z BoboVita.

* mikotoksyny -toksyczne metabolity grzybów pleśniowych
** dotyczy aflatoksyny B1

[1]Raport: bezpieczeństwo żywności a potrzeby żywieniowe niemowląt i małych dzieci”. Pod redakcją: prof. dr hab. n. med. Piotra Sochy oraz  dr hab. inż. Anny Harton, 2022 RAPORT Bezpieczeństwo żywności, a potrzeby żywieniowe niemowląt i małych dzieci (1000dni.pl) Dokument ten stanowi kompendium wiedzy na temat wpływu bezpieczeństwa żywności na stan zdrowia dziecka teraz i w przyszłości.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zapisz się do Newslettera!

Bądź na bieżąco i otrzymuj unikatowe treści, niepublikowane na moich social mediach.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram